ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΦΑΒΑ
Υλικά (Σερβίρει 4)
- 1/2 κιλό φάβα (Σαντορίνης)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- Μαϊντανός
- Αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής
Βάζετε τη φάβα σε κρύο νερό για δύο ώρες περίπου.
Κόβετε το μισό κρεμμύδι και σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό το βράζετε μαζί με τη φάβα.
Τη βράζετε μέχρι να χυλώσει και την ξαφρίζετε όποτε χρειαστεί.
Όταν έχει χυλώσει αρκετά, την κάνετε πολτό με ένα μίξερ.
Αλατίζετε τον πολτό φάβας και τη σιγοβράζετε για λίγο ακόμη.
Όταν είναι έτοιμη τη σερβίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Από πάνω τρίβετε φρέσκο πιπέρι!
Σημειώσεις συνταγής
Εναλλακτικά του μαϊντανού σερβίρεται και με κάπαρη!
Είναι πολύ νόστιμη είτε σαν ορεκτικό είτε σαν κυρίως πιάτο και μπορεί να περιληφθεί στα πλαίσια μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής!
Είναι πολύ νόστιμη είτε σαν ορεκτικό είτε σαν κυρίως πιάτο και μπορεί να περιληφθεί στα πλαίσια μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής!
Πηγή: Συνταγες : Φάβα http://www.sidages.gr/
Φάβα Σαντορίνης με κάππαρη γιαχνί
Υλικά
για 6 άτομα
1 φλιτζ. φάβα Σαντορίνης
1 ολόκληρο κρεμμύδι καθαρισμένο
αλάτι και πιπέρι
4 φλιτζ. νερό
Για την κάππαρη γιαχνί:
½ κιλό κάππαρη
1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
½ κιλό φρέσκες ντομάτες καθαρισμένες
½ φλιτζ. ξηρό κρασί
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζ. φάβα Σαντορίνης
1 ολόκληρο κρεμμύδι καθαρισμένο
αλάτι και πιπέρι
4 φλιτζ. νερό
Για την κάππαρη γιαχνί:
½ κιλό κάππαρη
1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
½ κιλό φρέσκες ντομάτες καθαρισμένες
½ φλιτζ. ξηρό κρασί
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τη φάβα σε μια πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και τη σκεπάζουμε με το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει αφαιρούμε τον αφρό και προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη αν χρειαστεί. Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει και να γίνει ένας πηχτός χυλός, περίπου για μισή ώρα.
Ετοιμάζουμε την κάππαρη: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τα κρεμμύδια καλά. Προσθέτουμε την κάππαρη, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και την ντομάτα κομμένη σε κυβάκια. Ανακατεύουμε πάλι καλά και αφήνουμε το γιαχνί να σιγοβράσει ώσπου να πιει το ζουμί του, περίπου για μισή ώρα. Οταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε πάνω από τη φάβα.
Ετοιμάζουμε την κάππαρη: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τα κρεμμύδια καλά. Προσθέτουμε την κάππαρη, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και την ντομάτα κομμένη σε κυβάκια. Ανακατεύουμε πάλι καλά και αφήνουμε το γιαχνί να σιγοβράσει ώσπου να πιει το ζουμί του, περίπου για μισή ώρα. Οταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε πάνω από τη φάβα.
ΠΗΓΗ: